Ta en tripp till…Återvinningscentralen

– Hollywoodstjärnans favorithak

Återvinningscentralen är en service som finns i de flesta svenska kommuner. Här kan du lämna allt avfall som inte hör hemma i soppåsen, komposten eller någon form av återvinningsstation. På återvinningscentralen sorterar du ditt avfall själv. Behöver du hjälp finns det alltid personal på plats.

Återvinningscentraler är i dag den snabbast växande metoden att lämna avfall. Under 2007 gjorde varje hushåll i genomsnitt nio resor till någon av landets 630 återvinningscentraler. Totalt lämnade vi 1 400 000 ton avfall. Det gör vi rätt i. Det mesta av materialet återvinns. Ytterligare en femtedel förbränns till el och fjärrvärme.

Kanske är vi till och med för duktiga? Alltför ofta kan vi läsa om inbrott på återvinningscentralerna. Det betyder att det finns användbara saker där. Och att vi slänger dem i onödan. För nog måste det finnas fler än inbrottstjuvar som har nytta av våra begagnade saker. Så varför inte börja nästa tripp till återvinningscentralen med ett besök i second hand-affären.

I SÖRAB-regionen finns sex återvinningscentraler. Alla som bor i en SÖRAB-kommun kan lämna sitt avfall här utan avgift – det är en service som ingår i din sophämtningsavgift eller hyra. Varje år lämnar vi tillsammans in närmare 80 000 ton avfall. Av dessa återvinns 90 procent. Bra jobbat!

Bonusfakta:

Filmstjärnan Will Ferrell och hans svenska hustru tillbringar gärna somrarna i stugan utanför Stockholm. Och när Will får lite tid för sig själv tar han bilen till – just det – återvinningscentralen. ”Det är min favoritgrej i Sverige. Svenskarna har den bästa återvinning jag någonsin sett”, berättade han i Metro sommaren 2008.

Nästa steg i kretsloppet:

Avfall som lämnas in vid Återvinningscentralen hanteras som:

brannbartBRÄNNBART
icke_brannbartICKE BRÄNNBART
metallMETALL
plastPLAST
kartongKARTONG & WELLPAPP
elavfallEL-AVFALL
farligt_avfallFARLIGT AVFALL
matavfallMATAVFALL & TRÄDGÅRDSAVFALL
dojorDOJOR, DÄCK OCH ANDRA SAKER
Länkar:

SÖRABs återvinningscentraler – Här finns SÖRABs återvinningscentraler
El-Kretsen – Servicebolag för insamling och återvinning av el-produkter
elretur – System för insamling och återvinning av el-produkter
Svenskt Returträ – Hanterar insamling av träförpackningar
Avfall Sverige-bloggen – Blogg om återvinning

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår