Ta en tripp till…Återvinningsstationen

– För förpackningar och tidningar

Det mest spridda sättet att återvinna avfall i vårt land är återvinningsstationen. Det är en station som inte har ett dugg med tåg att göra, utan det är en obemannad anläggning för avfallshantering i form av några containrar som rymmer uppemot 8 kubikmeter styck. En anläggning där vi ska lämna avfallsfraktionerna färgat glas, ofärgat glas, metallförpackningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, returpapper och tidningar. På grund av utrymmesbrist kan någon fraktion saknas på vissa återvinningsstationer.

Återvinningsstationen kan även vara en del i den mer omfattande återvinningscentralen. Ansvaret för återvinningsstationerna har Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som är en paraplyorganisation för förpackningsproducenter. Att återvinningsansvaret läggs på producenterna talar man om som ”polluter pays principle”, det vill säga: den som förorenar ska betala). I SÖRAB-området lämnas i runda slängar 36 000 ton avfall under ett år på återvinningsstationerna – och det är ju inte så pjåkigt.

När det gäller flerfamiljshus satsar man idag också på fastighetsnära insamling som motsvarar återvinningsstationen, det vill säga källsortering i husets soprum eller i en station alldeles utanför huset. Systemet att avfallet hämtas där människor bor kallas internationellt för kirb side-system, typ: trottoarkantssystem, i motsats till bring-system, typ: ta med sig-system à la återvinningsstation, där vi själva tar det till ett avlämningsställe.

Bonusfakta:

Man kan naturligtvis gå ett steg längre och lösa avfallshanteringen enligt den extrema modell som en amerikansk komiker observerat på hemmaplan: ”I Hollywood kastar vi inte soporna, vi gör TV-program av dom…”. En i och för sig spännande lösning som vi absolut inte rekommenderar.

Nästa steg i kretsloppet:

Avfall som lämnas in vid Återvinningsstationen hanteras som:

glasGLAS
plastPLAST
metallMETALL
kartongKARTONG & WELLPAPP
tidningarPAPPER & TIDNINGAR
Länkar:

Närmaste återvinningsstation – Här lämnar du förpackningar och tidningar
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen – Samlar in förpackningar och tidningar
REPA – Organisation inom Förpacknings- och Tidningsinsamlingen
Ragn-Sells – Företag som samlar in avfall i vissa SÖRAB-kommuner
Pressretur – Driver och utvecklar system för insamling av returpapper

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår