Klimatsmart matlagning - Den gröne kocken

TV-kockarna är heta just nu. Zappa runt lite så hittar du åtminstone ett par av dem med pepparkvarnen i högsta hugg. Sedan vill man ju såklart laga samma saker själv. Roligt, visst, men visste du att våra äventyr vid spisen ofta förvandlar oss till regelrätta miljöbovar. Jodå, redan innan förrätten ligger på tallriken har vi koldioxidutsläpp, nervskador, skogsskövling, utrotning och mycket annat på vårt samvete.

Men äta bör man ju. Och med några enkla knep kan man faktiskt göra det både godare, billigare och – klimatsmartare. Några saker är självklara: Köp inte mer matvaror än du behöver. Ta vara på mat som inte går åt. Och, givetvis, sortera förpackningar och avfall när du är klar. Andra kräver lite mer kunskaper: Vilka råvaror är mest miljövänliga? Och hur tillagar man dem utan att slösa på el och vatten? Blir vi bara lite klokare i köket är mycket vunnet!

Uppgift

Nivå 1 – Klimatsmart kokbok

Skapa miljövänliga recept som tar hänsyn till val av råvaror, förpackningar, tillagning, hur resterna tas till vara – och allt annat köksrelaterat som påverkar miljön. Redovisa även vilken effekt dessa recept har på miljön.

Nivå 2 – Konsumentinflytande i praktiken

Bestäm er för en sak som rör livsmedel, återvinning och miljö som ni vill förbättra. Ta fram de strategier, målgrupper (butiker, konsumenter, media, politiker) och verktyg (informationsmaterial, pressreleaser, namnlistor, nya produkter) som behövs för att åstadkomma denna förändring. Genomför era insatser och se vilken effekt ni uppnår.

Att börja fundera kring!

Hur påverkar våra val i mataffären miljön?
  • Vilka vinster bidrar vi med genom att välja eko, rättvisemärkt och refill-packat?
  • Hur kan vi konsumenter få butiker och producenter att bli mer miljömedvetna?
Hur blir vi klimatsmartare kockar?
  • Hur kan vi planera vår matlagning för att mindre mat ska gå till spillo?
  • Hur ska vi tillaga vilka råvaror för att minimera vår påverkan på miljön?
Hur tar vi bäst reda efter oss när vi ätit klart?
  • Hur kan vi så miljösmart som möjligt diska, återvinna och ta vara på rester?
  • Hur lär vi oss, och andra, att bli ännu klimatsmartare nästa gång vi lagar mat?

Förslag till Presentation

Klimatsmart receptsamling
Laga en klimatsmart middag
Klimatsmart livsmedelshandbok

Första steget

Naturskyddsföreningen – Information om klimatsmart och mindre smart mat
Naturskyddsföreningen 2 – Guide till miljömedvetna livsmedelsbutiker
Konsumentverket – Information om mat ur miljö- och andra perspektiv
Tasteline – Receptsamling som innehåller det mesta
Jordens vänner – Tips om hur du påverkar beslutsfattare

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår