I en påse nära dig

Vi som vill vara riktigt bra sopsorterare sorterar rätt och lägger bara brännbart avfall som inte kan återvinnas i soppåsen, och ingenting annat.

Som bra sopsorterare väljer vi bort följande:

Farligt avfall som innehåller hälso- och miljöskadliga ämnen lämnar vi till en återvinningscentral, miljöstation eller mobil insamling.
Bygg- och trädgårdsavfall lämnar vi till återvinningscentralen.
Grovavfall som möbler, husgeråd och liknande lämnar vi i första hand till second hand, annars tar vi det till grovsoprummet eller återvinningscentralen.
Läkemedel och kanyler lämnar vi på apoteket.
Förpackningar och tidningar lämnar vi till återvinningsstationen.
El-avfall och småbatterier lämnar vi till återvinningscentralen, miljöstationen eller andra alternativ som erbjuds av kommunen där du bor.

Matavfall lägger vi i ett separat kärl eller en hemkompost om vi har det.

Avlagda kläder lämnar vi i första hand till second hand.

Det som sedan finns kvar kan vi med gott samvete lägga i soppåsen. Då funkar den utmärkt för förbränning och kan den vägen bli ny energi.

Med tanke på påsen

Varje år bär vi i Sverige hem varor i 720 miljoner plastpåsar av vilka majoriteten slutar som soppåsar. Om vi istället använder tygpåsar till inköp och avfallspåsar till soporna, minskar vi koloxidutsläppen med 24 500 ton per år och vår påsbudget med 50 procent!
Värt att tänka på – eller?

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår